Peruselvytys

 

Ensimmäiset kriittiset minuutit

Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydänpysähdyksestä elvytyksen aloittamiseen. On tärkeää tunnistaa nopeasti elvytystä vaativa hätätilanne ja soittaa hätänumeroon 112 ammattiavun saamiseksi.

Painelu-puhalluselvytyksellä voidaan pitää aivojen verenkiertoa keinotekoisesti yllä, vaikka sydän olisi menettänyt kykynsä pumpata verta. Sydänpysähdyksen ensiaputoimenpide aikuisilla on painelu-puhalluselvytyksen lisäksi nopea defibrillaatio (D). Peruselvytykseen kuuluva defibrillaatio, sähköinen lihasvärinän poistaminen, antaa entistä paremmat mahdollisuudet ihmisen pelastamiselle.

Jos painelu-puhalluselvytys ja defibrillaatio käynnistyvät 3–5 minuutissa, tämä jopa kolminkertaistaa autettavan selviytymisen mahdollisuuksia. Myös ammattiavun nopea paikalle saaminen vaikuttaa autettavan lopulliseen selviytymiseen. Keskeytymätön elvytys, kunnes ammattiapu saapuu paikalle, on ensiarvoisen tärkeää.

Sydänpysähdyksen syitä 

- Sydämen äkillinen toimintahäiriö, tavallisimmin sydämen sepelvaltimotaudista (ks. Sepelvaltimotauti) johtuva sepelvaltimotukos eli sydäninfarkti    

- Hapenpuute (hukuksiin joutuminen, vierasesine hengitysteissä, tulehdustauti, häkämyrkytys)    

- Vamma (isku rintakehään, runsas verenvuoto, sähkötapaturma)    

- Myrkytys, päihteet

Sydänpysähdyksen oireet
 

- Henkilö menettää äkillisesti tajuntansa.    

- Hän ei reagoi puhutteluun eikä ravisteluun.    

- Hengitys on pysähtynyt tai se on epänormaalia, jolloin hengitys on näkyvää ja äänekästä.

Noin 40 %:lla sydänpysähdyksen saaneista esiintyy ensimmäisten minuuttien aikana agonaalisia, haukkovia hengitysliikkeitä. Hengitys voi tällöin olla äänekästä, haukkovaa, kuorsaavaa, katkonaista tai vinkuvaa. Agonaaliset hengitysliikkeet eivät ole normaalia hengitystä eivätkä saa estää elvytyksen aloittamista.

Joskus elottomuuden alkuvaiheessa voi hapenpuutteen seurauksena esiintyä jäykistelyä, joka näyttää kouristelulta, jota se ei kuitenkaan ole.

Peruselvytysohjeet :

1. Aikuinen :

- Siirrä henkilö tukevalle alustalle selälleen ja mene polvillesi hänen viereensä.    

- Aseta toisen käden kämmenen tyvi keskelle rintalastaa ja toinen käsi sen päälle. Pidä käsivarret suorina ja hartiat kohtisuoraan henkilön rintakehän yläpuolella. Sormet voivat olla ojennettuina tai lomittain koukistettuina, mutta pidä ne irti rintakehästä, jotta voima kohdistuisi vain rintalastaan.    

- Painele rintalastaa 30 kertaa mäntämäisellä liikkeellä painelutaajuudella 100–120 kertaa minuutissa. Anna rintalastan painua alaspäin 5–6 cm ja sen jälkeen palautua. Paineluvaihe on yhtä pitkä kuin kohoamisvaihe.

Jatka puhalluselvytyksellä : 

- 30 painelun jälkeen avaa uudestaan hengitystiet ja puhalla 2 kertaa.        

- Avaa hengitystiet kohottamalla toisen käden kahdella sormella leuan kärkeä ylöspäin ja taivuttamalla toisella kädellä päätä taaksepäin otsasta painaen.        

- Sulje otsaa painavan käden etusormella ja peukalolla henkilön sieraimet. Paina huulesi tiiviisti hänen suulleen.        

- Puhalla ilmaa kaksi kertaa keuhkoihin ja seuraa samalla rintakehän liikkumista. Puhallusten tulee olla noin 1 sekunnin mittaisia. 

- Jatka painelu-puhalluselvytystä rytmillä 30:2, kunnes vastuu siirtyy ammattihenkilölle, hengitys palautuu tai et enää jaksa elvyttää.

--------------------------------------------------------------------------

 2. Lapsi 

- Lapsen tulee olla selällään tukevalla alustalla.    

- Painele rintalastan alaosaa 30 kertaa 2 sormella (alle 1-vuotiaat) tai yhden kämmenen tyvellä (leikki-ikäiset).    

- Painele rintalastaa mäntämäisellä liikkeellä painelutaajuudella 100–120 kertaa minuutissa. Anna rintalastan painua alaspäin noin kolmanneksen rintakehän syvyydestä ja sen jälkeen palautua. Paineluvaihe on yhtä pitkä kuin kohoamisvaihe.

- Painelun jälkeen puhalla 2 kertaa. Jatka painelu-puhalluselvytystä rytmillä 30:2. Jos olet elvytystilanteessa yksin eikä hätäilmoitusta ole vielä tehty, tee hätäilmoitus, kun olet kerran toistanut sarjan 30:2. 

- Jatka painelu-puhalluselvytystä, kunnes vastuu siirtyy ammattihenkilölle, hengitys palautuu tai et enää jaksa elvyttää.

--------------------------------------------------------------------------

Jos elvytystilanteessa on useampi auttaja, elvytys toteutetaan aina kuitenkin yksin elvyttäen noin 2 minuutin ajan, jonka jälkeen elvytysvuoro siirtyy toiselle auttajalle.  

Sydämen toiminnan tarkistaminen defibrillaattorilla eli sydäniskurilla

Sydänperäiset syyt käsittävät 67 % kaikista sydänpysähdysten syistä, ja kammiovärinä on näistä tilanteista yleisin. Sydäniskurin eli defibrillaattorin tarkoituksena on poistaa sydämestä haitalliset värisevät rytmit. Laite tunnistaa ne sydämen rytmit, joihin sähköisku tehoaa, ja toimii ainoastaan silloin, kun siihen on tarvetta.

Jos auttajalla on käytettävissään neuvova defibrillaattori, hän voi sen avulla antaa tarvittavat sähköiskut. Neuvova defibrillaattori neuvoo laitteen käynnistämisen jälkeen paljastamaan autettavan rintakehän ja kiinnittämään kaksi liimaelektrodia autettavan paljaalle rintakehälle. Laitteen ääniohjeet opastavat tarvittavista jatkotoimenpiteistä (painelu-puhalluselvytys yhdistettynä defibrillaatioon = PPE-D). Kun autettavalla ei ole defibrilloitavaa rytmiä, laite ohjaa tunnustelemaan autettavan sykettä ja kehottaa tarvittaessa aloittamaan painelu-puhalluselvytyksen. 

Elvytyksen lopettaminen

Elvytystä ei keskeytetä, ellei autettava osoita virkoamisen merkkejä. Ammattiauttaja voi lopettaa elvytyksen todettuaan tilanteen toivottomaksi. Ellei paikalle saada ammattiauttajia eivätkä elvyttäjän voimat enää riitä, elvytys lopetetaan. Kenenkään ei pidä tuntea syyllisyyttä, jos autettavan elintoiminnot eivät palaudu. Hänellä voi olla taustalla perussairauksia tai onnettomuudesta johtuva vakava vamma, jolloin hänen selviytymisensä on epätodennäköistä, vaikka hän saisi parasta mahdollista apua.

Kommentit